Hur förbättrar ERP-systemet företagets verksamhet?
Sammantaget är ERP-system viktiga eftersom de ökar effektiviteten, produktiviteten och lönsamheten för ett företag genom att optimera resursanvändningen, stärka beslutsfattandet, standardisera processer, förbättra kundservicen och säkerställa att regelverk upprätthålls i arbetet.
Här är några av de viktigaste effekterna ett modernt ERP-system ger ditt företag:
- Förbättrad effektivitet och produktivitet: Genom att automatisera och integrera affärsprocesser kan ERP-system hjälpa till att minska dubbelarbete, förbättra arbetsflödet och minska tid som spenderas på administrativa uppgifter. Detta frigör tid och resurser som kan användas till mer värdeskapande aktiviteter.
- Effektiv resurshantering: Som chef på ett företag ska du hantera och ha överblick över en mängd olika resurser, inklusive mänskliga resurser, material, utrustning och finansiella resurser. Med ett affärssystem kan företaget integrera och optimera hanteringen av dessa resurser, vilket bidrar till bättre planering, användning och uppföljning av dem.
- Bättre informationsflöde: ERP-system säkerställer att information är tillgänglig i realtid och möjliggör ett sömlöst och korrekt utbyte av information mellan olika avdelningar och funktioner i organisationen. Detta bidrar till bättre beslutsfattande och effektivare intern kommunikation.
- Bättre kundupplevelse: Med en omfattande översikt över kundinteraktioner genom försäljning, marknadsföring, service och support kan ERP-system hjälpa till att förbättra kundupplevelsen. Detta inkluderar allt från snabbare svar på kundförfrågningar till mer personliga erbjudanden och tjänster.
- Riskreducering: Genom att ha en centraliserad databas för alla affärsprocesser kan ERP-system hjälpa till att identifiera och hantera risker tidigare. Detta inkluderar allt från finansiell risk till produktions- och leveransrisker.
- Stärkt konkurrenskraft: Företag som implementerar effektiva ERP-system kan vara mer flexibla och lyhörda i en ständigt föränderlig affärsmiljö. Detta kan ge dem en konkurrensfördel genom att de kan anpassa sig till nya trender och utmaningar snabbare än sina konkurrenter.
Är ERP och CRM samma sak?
Ofta hör man förkortningarna ERP och CRM tillsammans, men det är två olika typer av program, med två olika fokusområden. Ett affärssystem hanterar hela företagets verksamhet, men ett CRM-system (Customer Resource Management) är specifikt utformat för att hantera kundrelationer.
Kortfattat kan skillnaden mellan ERP och CRM sammanfattas enligt följande:
- ERP handlar i första hand om intern resurshantering och processoptimering över hela organisationen.
- CRM handlar i första hand om att hantera kundrelationer och förbättra kundinteraktioner för att öka försäljningen och förbättra kundupplevelsen.
Vilka ERP-system används i Sverige?
Lite grovt går det att dela in de ERP-system som finns på den svenska marknaden i tre grupper; de som vänder sig mot mindre bolag, de som vänder sig mot medelstora bolag och de som vänder sig mot de största verksamheterna.
Självfallet finns det mindre bolag som har mer komplexa behov som rör sig in i mellanskalan och större bolag som har enklare behov som rör sig ner i skalan.
Amesto Solutions har valt att fokusera på Vismas lösningar Visma Net och Business NXT. Dessa system vänder sig främst mot medelsegmentet och är helt molnbaserade. Systemen är byggda för att enkelt kunna automatisera och effektivisera processer och flöden i verksamheten.
Här är några exempel på system i de olika grupperna:
Mindre företag: Visma Administration, Fortnox och eEkonomi
Mellanstora företag: Visma Net, Business NXT, Microsoft Dynamics 365, Jeeves och Monitor
Stora företag: Netsuite, Unit4, IFS, SAP & Oracel
Ett ERP-system tillhandahålls av en affärsutvecklare som hjälper företag att välja rätt ERP-system, samt att implementera och anpassa systemet efter företagets behov.